Lillajul

Någon frågade vad som finns på min önskelista så tänkte lägga upp den här på bloggen så får ni se. Förväntar mig verkligen INTE att jag ska få alla saker, men för att tomten ska få det lättare klistrade jag ihop en ordentlig en. Hursomhelst, bästa julklappen skulle ändå helt klart vara att jag blir frisk och kan börja träna igen. Det skulle glädja mig otroligt mycket.
 
 

svar del 2

Kan du skriva ett inlägg på dialekt?
Klart kan ja väl dzjera he no, tycker tärimot att he er betär å skriv på he officiell språtzi så all aader fattar naa  :)
 
Vad finns på din önskelista?
In my head. Näämen jag har den på andra datorn
 
Har du någonsin gått igenom något riktigt jobbigt, isåfall vad? 
Jo jag har minsann haft mina motgångar, kanske t.o.m fler än de flesta andra. För snart tre år sedan drabbades jag av ortorexi. Något jag hoppas ingen av er behöver uppleva. Förra hösten var också jättejobbig med körtelfeber och total träningstopp i närmare två månader. 
 
Hur ser en dag ut i matväg när du tränar och inte tränar?
Ganska så likadanna faktiskt. Försöker att få i mig lika mycket mat under de perioder när jag inte tränar fastän kanske inte matlusten alltid är den bästa. Viktigt är även att äta återhämtningsmål efter alla genomförda träningar!
 
Favoritämne i skolan? 
Helt klart fysik(no joke) Biologi och hälsokunskap är också fun! 
 
Något du ser fram emot?
Att åter kunna snöra på mig träningsskorna och köra ett mördarpass. Längtar sååå
 
Planer efter gymnasiet?
Oj det blev svårt.. Fortsätter såklart att studera någonting någonstans men gud vet vad.. Har funderat en hel del på läkare men vet hur sjukt svårt det är att slippa in. 
 
Favoritårstid?
Helt klart sommaren! Always! 
 
Favoritmat?
Har som jag tidigare redan nämnde ett helt unikt förhållande till risgrynsgröten <3 Råmjölkspannkaka och pappas limppa hör också till favoriterna.
 
Hur ser en perfekt dag ut för dig?
Har svårt att föreställa mig hur en perfekt dag borde se ut men upplevde en hel del sådana under sommaren. Att vara på läger/orienteringsveckor och få umgås med härliga typer samtidigt som man tränar/tävlar är ganska så perfekt enligt mig.
 
Bild på ditt rum?
Kommer senare när jag har hunnit städa :P
 
Vad gör du när du har tråkigt?
Vad jag egentligen gör: Går runt och gnäller, vad jag borde göra: hitta på något vettigt
 
Välj en bild som gör dig extra glad. Those shorts liksom x,D
 
 
 
Framtidsdrömmar?
Drömmer väl som de flesta andra om att en vacker dag hitta min prins, bilda familj och bygga ett vackert hus. Att ha ett jobb som jag trivs med och att få ha hälsan i skick.
 
Favoritplagg?
Gråa Nike mjukisbyxor och en helt basic svart topp som jag nyligen köpte från Gina.

svar del 1

Favoritträning/jobbigaste träning? Ojdå det blev svårt. Jag brukar köra på mottot att all träning ska vara rolig. Nämen såklart är det bästa träningspasset när man får vara i skogen och orientera i någon helt fantastisk terräng i perfekta förhållanden. Till de mest fysiskt jobbiga passen hör väl ändå backdrag och längre intervaller.
 
Hur mycket tränar du i veckan? Det varierar ganska så mycket beroende på årstid, läger, tävlingssäsong osv.. Kan bli allt från 7 h till närmare tjugo. En vanlig vecka runt 10 h. Är noga med att inte träna när jag är sjuk så de senaste veckorna har det blivit ack så lite. Just nu tränar jag inte alls.
 
Vad är din favorit form av träning? Långpass i form av orientering. Terrängcykling är också jättekul som omväxling.
 
Vem är dina bästa vänner? Oj det var svårt. Jag har flera helt fantastiska vänner ♥
 
 
Hur många gånger tränar du i veckan? En vanlig vecka ca. 9 ggr
 
Har du pojkvän? Nope
 
Är du bra i skolan? Det beror väl på vem man jämför med men ja, jag tycker jag klarar mig bra(oftast). Dock är jag ingen naturbegåvning utan måste minsann jobba för de högsta vitsorden.
 
Skulle du rekommendera att börja i Vörå (har kanske tänkt börja där själv..)? Jo jag skulle nog rekommendera stället ifall du vill kunna satsa på idrotten samtidigt som du går i skolan. 
 
Ändrades din träning och dina dagar på något sätt när du började där?
Fick mera tid att träna. Hade under högstadietiden sällan tid för att träna innan skolan började. Brukade förr oftast träna själv medan jag nu har träningssällskap under största delen av passen :)
 
Hur är det att bo på internat? Att bo på internatet har både för och nackdelar. Bra är att man hela tiden har sina vänner nära och Till de sämre sakerna hör dock arbetsron och risken att bli sjuk mycket oftare.
 
Din åsikt om att paketera in folks bestick tallrikar o mat i tidningspapper? Sämre saker går väl ändå att hitta på. Anser dock att det är ganska så lamt och måste vara förstadiet till något värre.
 
Nämn Top 5 svenska män+ orsak? H. Carl Gustav (läses: fröken Cederberg)
1. Philip -Trevlig typ
2. Filip -Fint hår
3. Oskar
4. -
5. Jonas Leandersson -Är väl helt okej på att orientera.
. ...Motivering: Känner inga andra x,D
 
Vad betyder idk? I´m sorry but I can´t answer that question cause I don´t know what it means...
 
Varför har du valt att leva i ett evigt celibat? Eftersom jag tycker att det är slöseri med tid att försöka hitta en perfekt kaar som man sedan inser att det ändå inte kommer fungera med och det sedan tar slut . På detta sätt spara man både tid, energi och floder av tårar. Men i evigt har jag nog aldrig sagt? ;)
 
Beskriv dina nattliga rutiner. Mina nattliga rutiner... Well.. Först somnar jag. Sedan vaknar jag och går på vessan. Brukade förr därefter ta mig en titt på bagaren genom fönstret, tyvärr går inte detta mer eftersom vår fönsterutsikt har försämrats avsevärt sedan vi flyttade till internatet. Istället kollar jag numera på telefonen i 0,5 sekunder och återvänder sedan till skönhetssömnen.
 
Hur är ditt förhållande med risgrynsgröten? Förhållandet är för tillfället riktigt stabilt och fint. Framtiden ser ljus ut.
 
Är du entusiastisk? Tjaa, det beror väl på hur man menar. Nån tråkmåns är jag i alla fall inte. Speciellt inte när det kommer till träning och bus.

Inspiration

 

FRÅGESTUND

I brist på annat tänkte jag dra igång en frågestund här på bloggen. Fråga vad ni vill, allt mellan himmel och jord, så ska jag försöka svara så gott jag kan. Svaren publiceras i slutet av veckan. Trevlig fortsatt söndag allihopa!
 
 
 
 

It´s friday

Den efterlängtade fredagen är äntligen här. Den gångna veckan har varit ganska så opp och ner. Vissa dagar har varit bättre och vissa sämre. Humöret blir som en berg-och-dalbana när jag inte kan träna. Var på onsdagen till läkaren och han skrev direkt ut en tio dagars antibiotika för övre luftvägarna. Bönar och ber för att den nu ska hjälpa. Just nu orkar jag inte enns tänka på all träning jag missar, har stängt ut det totalt.
Gårdagen var hursomhelst riktigt kul. Efter skolan var jag på min första körlektion och därefter 2h teori. Det här med att köra bil är faktiskt riktigt kul och spännande! Senare på kvällen såg vi på Hungergames 2:an och därefter kom I-M en sväng till internatet innan hon sedan åter flydde fältet.  I helgen blir det att försöka kurrera sig och på sönda antagligen bio med Erica. 
 
Fick ikväll plötsligt inspiration till att skriva ihop en önskelista. Så nu är önskelistan för 2014 klar. Julfeelisen börjar ta sig. 
 
 

Stars can´t shine without darkness

Bättre tider har det minsann varit. Med en förkylning som inte ger med sig ett dugg utan bara blir värre är minsann humöret på topp! Sov inatt långt över 10 timmar, vilket är EXTREMT ovanligt för min del. Vaknade närmare halv 10 och insåg att jag missat första lektionen. Hoppsan! Lektionen var dock på träningstid så det var inte hela värden..  Den disiga dagen till ära råkade alla lärare jag hade vara på kurs/vara sjuka så alla lektioner blev mer eller mindre till självstudier. Inget jag rekommenderar. Att på egenhand försöka lösa knepiga fysik och matteuppgifter efter att ha varit borta de senaste lektionerna är allt annat än kul.. 
 
Efter skolan blev det en stunds läxläsning innan bilskolan började. Teorilektionerna gick som vanligt i snigelfart och jag var på vippen att somna vid flera tillfällen. Inte för att det var ointressant utan mer av förkylningen som gör sitt. Fick en välbehövlig läkartid tills imorgon så då får vi se vad de säger. Orkar inte vara sjuk mera! Vart försvann friska Ellen? 
 
Ännu en påminnelse till alla läsare som nu tycker att jag är negativ och tråkig, denna blogg är inte till för att bara skriva en massa positivt på och få allt och låta så perfekt och bra. Sådana bloggar finns det redan så det flödar och blir över av. Här delar jag med mig av mina tankar och funderingar jag råkar ha för stunden, vare sig det är trevliga eller mindre trevliga sådana. Jag kan inte ändra på mitt liv och därför vill jag inte heller redigera det här via bloggen. 
Såklart finns det värre saker än en lång och envis förkylning, men för mig som lever för att idrotta blir vardagen konstigt tom när den pusselbiten plötsligt fattas. Ännu värre blir det när man bor här i Vörå och alla runtom en dagligen tränar. Jag måste bara försöka att ta skeden i vacker hand. Det är inga viktiga tävlingar på kommande och jag har all tid i världen att komma igen. Och det kommer jag att göra starkare än någonsin!
 
 
 
 
 

18:22

Helgen blev nästan två dar längre eftersom jag kom hem sent på onsdagen. Något som inte alls störde mig. Tog fredagen till vara och åkte till läkargården för att kolla upp mina bihålor som bråkat till och från hela hösten. Det måste ju finnas någon bakomliggande orska till varför jag får inflammationer i dem flera gånger per år. Jag blev skickad vidare till Kokkola hälsovårdscentral för att ta röngten. Enligt vad läkaren sa har jag ingen direkt inflammation just nu utan kan träna grund så länge det känns bra. Tränade ett pass både på fredagen och var och orienterade på lördagen men bestämmde mig sedan för att jag inte tänker träna(i såna fall ytterst lungt) innan jag blivit helt frisk igen. Känns helt onödigt att försöka träna när snoret bara yr omkring och det finns risk för att hälsan försämras ännu mer.
 
På fredagskvällen hade kronans orienteringssektion säsongavslutning. Blev mäktigt förvänad över hur mycket nya juniorer som också var där. Superroligt och välbehövligt för en liten förrening! En del olika stipendier mm. delades ut innan det blev dags för kaffe å tårta. Jag kan inget annat säga än att jag är otroligt nöjd över den gångna säsongen. Ingenting har under det senaste året gått på räls och blivit som jag tänkt mig, men efter en släng med körtelfeber som ledde till 2 månaders total träningsstopp, några bihåleinflammationer, magkatarr, en järnbrist som tänkte bryta ner mig totalt, okänd allergi och problem med akillessenan kan jag nu pusta ut och ändå vara stolt över de fina prestationer jag uppnått. Att placera sig bland de sex bästa i varje FM-tävling, att komma slutlig femma på Fin5 och vinna baltic Junior Cup räckte bra för mig iår. Speciellt med tanke på alla hinder på vägen. Målet inför nästa säsong är att hållas friskare. Jag vet med mig själv att bara jag får vara frisk och skadefri kommer nästa säsong att bli ännu bättre. Tyvärr går inte hälsan att kontrollera till 100% men man kan alltid hoppas och försöka göra sitt bästa för att hindra att problem dyker upp. 
Vad har annat hänt i helgen då? Jo igår var jag som sagt och orienterade med pappa. Jag hade helt glömt bort hur jäkligt kallt och äckligt det blir efter att man trampar igenom svag is och det nollgradiga vattnet sakta men säkert sprider sig inne i skon. Hatkärlek♥ Lördagskvällen spenderades sedan hemma tillsammans med familjen och lite filmmys.
 
 
Idag när jag vaknade kände jag för att göra en total makeover i mitt rum och började möblera om så fort jag ätit morgonmål. Blev samtidigt en grundstädning såhär passligt inför jul. Efter lunchen åkte vi iväg till Kivijärv för att fira Emils 1-års dag. Är så glad att jag fick chansen att bli fadder åt honom :)
Senare ikväll blir det att fara till Vörå. Kommer bli en extra lugn vecka eftersom de flesta av alla skidare far iväg på läger... TackåHej!
 
 

Oväntade svängar

Gårdagen fick sig ett mindre trevlig slut. Dagen började helt bra med sovmorgon och sedan några lektioner skola. Efter skolan hade vi möte och därefter bar det iväg på träning i höstmörkret. Jag har som sagt varit smått förkyld ända sedan Baltic och tränat ytterst lite för att undvika allt som har med bihåleinflammation att göra men tycker att snuvan lättat lite denna vecka så tänkte att det nog nu skulle fungera med ett lite hårdare FU pass onsdagen till ära.
Träningen gick bra. Fick opp farten förvånansvärt bra i det uppförslutande spåret trots att jag varit/(ännu är lite) förkyld.  Efter nedjoggningen gick jag direkt och åt eftersom jag var både vrålhungrig och sen till maten. En stund senare började fanskapet. Det började kramppa i magen och jag var flera gången på vippen att spy. Jag vet med mig själv att jag inte borde äta direkt efter jag tagit ut mig för har flera gånger efter tunga träningar/tävlingar fått liknande magkramper som brukar sitta kvar i någon knapp timme.. Konstigt nog försvann aldrig kramperna utan blev istället bara värre och värre för varje timme som gick. Efter att ha luggit i sängen i närmare fyra timmar och vridit mig kom mamma efter mig. Lyckligtvis nog började det hela lätta runt 11,-12 tiden när vi kommit hem och vi slapp åka till akuten. Mår idag mycket bättre men känner nog ännu av det. Usch vad jag hatar såna här hemska och onödiga "sjukdomsattacker". Skulle idag haft både träning,skola, körlektion och teori men sitter nu istället här hemma och möglar.. ONÖDIGT! ..Well, mamma lovade att hon kan skjutsa tillbaka mig till Vörå på eftermiddagen men vi ska nu se.. Tack för mig!
 
 weheartit-inspiration


No matter how tall I get, I´ll always look up to my daddy

Helgen kom och gick i raserfart. Jag har inte gjort så mycket speciellt förrutom att varit hemma och umgåtts med familjen. Skönt det också! :) Förkylningen har helt klart blivit bättre men en del av snuvan sitter ännu i. Hoppas verkligen kunna börja träna igen denna vecka, börjar med mindre att klättra längsmed väggarna när jag inte kan träna..
För övrigt har jag inte så mycket att berätta om den inkommande vecka. Eller jo, Nea kommer på prao till Vörå och bilskolan fortsätter. Ska bli skönt med en ny period och nya ämnen! 
 
#throwback- Samlande av krafter mellan två tunga FM lopp i somarhettan
 
...........................................................
Dagen till ära är det också farsdag! Detta firades såklart med extra god mat och snart blir det kaffe och tårta. Är så glad att pappa efter omständigheterna mår bra! GRATTIS på farsdagen bästa pappa Farsan! ♥
 

Brådska tider

Äntligen. 4/4 prov ärr nu skrivna och den andra perioden är slut. Måste erkänna att den senaste veckan har varit otroligt tung. Att varje kväll sitta och plugga så mycket man bara hinner och orkar tar minsann på krafterna. Lyckas dessutom alltid också tajma förkylningarna med provveckorna vilket på ett sätt är bra, man får extra mycket tid att läsa. Men NU är som sagt provveckorna över så NU tycker jag att även förkylningen kunde försvinna så jag kunde börja med vinterns grundträning. Well, jag lär väl hinna...
Proven har hursomhelst gått riktigt bra, fick full pott i fysik varv de andra vitsorden jag inte ännu fått se. 
Började annars också bilskolan igår. Teorilektionen var allt annat än intressant men det lär bli desto roligare när man äntligen sedan får börja köra :) 
 
Nej nu ska jag sluta lyssna på Westlifes julmusik och istället fixa klart en sista inlämingsuppgift innan jag kan förklara mig totalt läxfri för helgen. Nähdään!
 
 
 

BJC 2014 Poland

Baltic Junior Cup är nu förbi, vilket betyder att också hela min tävlingssäsong nu är över. Snyft. Slutet kunde dock inte ha blivit bättre. Båda mina lopp gick jättebra och jag kan inte annat än vara nöjd. På stafetten kom jag till växling med täten varv vårt lag sedan slutade på en sjätte placering och på den individuella långdistansen tog jag hem GULDET i aderton-årsklassen!! Banan var ytterst krävande fysiskt men passade mig minsann i smaken. Ju tyngre desto bättre! Det fanns oändligt med branta och höga backar men med tack vare det jämna underlaget var det inga desto större problem med att hålla farten uppe. Mellan tävlingarna hann vi också med en hel del annat. Bl.a. några timmar i staden Gdynia, massor av korgboll och kortspel osv.. Fick dessutom lära känna lite nya personer vilket alltid är kul! Maten var inte precis någon höjdare, men tack vare all choklad överlevde vi ändå helgen ;) Jag kunde skriva en hel bok om resan men måste tyvärr avrunda redan här eftersom det är provvecka och jag borde läsa istället för att sitta på dator... Skriver mer i helgen!
 
 
 


RSS 2.0